Ciekawostki o czekoladzie

Lubisz czekoladę? Jeśli odpowiedź brzmi tak, na pewno zainteresuje Cię kilka faktów na jej temat

Jak wpływa na nasze zdrowie?

Czekolada pobudza przez niewielką zawartość kofeiny zawartej w swoim składzie. Uznaje się ją za afrodyzjak, ponieważ posiada w jej składzie można znaleźć teobrominę i fenyloalaninę. Dodatkowo teobromina ma działanie przeciwkaszlowe (większe niż kodeina). Gorzka czekolada zapobiega próchnicy. Ziarno kakao zawiera substancje zwalczające bakterie występujące w jamie ustnej. Jedzony codziennie kawałek gorzkiej czekolady obniża ryzyko zawału serca o ⅓. Ten smakołyk sprawdza się również w przypadku złego humoru. Zawiera związki, które przyczyniają się do poprawy nastroju. Czekolada mimo dużej zawartości tłuszczu, nie podnosi cholesterolu. Interesujący jest fakt, że od czekolady można umrzeć. Jednak aby tak się stało, trzeba by było zjeść 80 tabliczek tego przysmaku. Spożycie tak dużej ilości czekolady powoduje nadmiar teobrominy w organizmie.

Najwięksi fani i najlepsi producenci

Najwięcej czekolady na świecie jedzą Szwajcarzy. Średnie roczne spożycie czekolady wynosi tam blisko 9 kg. Na drugim miejscu uplasowali się Niemcy. Przeciętny Niemiec w ciągu roku spożywa 7,9 kg. Trzecie miejsce zajmuje Irlandia, ze średnim rocznym spożyciem czekolady na jednego mieszkańca równym 7,4 kg. Najlepszą czekoladę produkuje się w Belgii. Jest to niewielki kraj na którego terenie znajduje się ponad 2000 sklepów z czekoladą. Według przepisów prawnych czekolady produkowane w Belgii muszą zawierać minimum 35% czystego kakao. Szwajcaria to kraj, który znany jest z doskonałej jakości czekolady. Dużo znanych marek, specjalizujących się w wyrobie słodkości wywodzi się właśnie ze Szwajcarii między innymi Lindt. Producenci czekolady na całym świecie zużywają 40% światowego zapotrzebowania na migdały i 20% na orzeszki ziemne. Interesujący jest także fakt dotyczący głównego składnika wyrobu czekolady. Drzewo kakaowca, które żyje aż 200 lat, ziarna produkuje jedynie przez 25 lat.

Wyniki badań na temat czekolady

Według badań ponad 70% osób zjadając króliczka czekoladowego, najpierw obgryza mu uszy. Zapach czekolady sprzyja kupowaniu książek. Według przeprowadzonych badań w sklepie, w którym panował aromat czekolady sprzedaż książek kulinarnych oraz powieści romantycznych wzrosła o 40%, a innych książek o 20%. Szczególnie zaskakujący fakt – 1 na 6 osób w wieku od 15 do 24 lat twierdzi, że życie bez czekolady jest bez sensu.

Na koniec ostatni fakt! Najlepsze upominki z czekoladą znajdziecie w naszym sklepie! 🙂

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W celu świadczenia usług jak najlepszej jakości, korzystamy z Plików Cookies. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych. Więcej w pliku Polityka prywatności i Cookies.