Narodowe słodycze i desery

Zastanawialiście się kiedyś czym zajadają się dzieci w różnych krajach świata?

Postanowiliśmy przyjrzeć się najpopularniejszym słodyczom. Co czyni je tak znanymi, z czego są wytwarzane oraz skąd pochodzi ich nazwa. Jest to też podpowiedź Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziecie poniżej.

Turcja

Najbardziej znanym tureckim deserem jest Baklava. Zrobiona jest z ciasta listkowego, które przekładane jest miodem oraz pokrojonymi orzechami i migdałami. Upieczony deser dzieli się na małe kawałeczki, które polewa się lukrem i posypuje pistacjami. Innym bardzo znanym tureckim deserem jest chałwa. Chałwa cechuje się oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem, dlatego posiada swoich wiernych fanów, ale też krytyków. Pochodzi z Iranu, ale dużą popularność zdobyła w krajach bałkańskich oraz zachodniej Azji. Jej nazwa pochodzi od arabskiego słowa “hulw” co znaczy “słodkie”. 

Włochy

Tiramisu to znany na całym świecie deserem. Pochodzi z Włoch, a jego nazwa oznacza “ocknąć się”, “przebudzić”. Oryginalny deser składa się z warstw biszkoptów  nasączonych kawą espresso i likierem Amaretto przekładanych kremem z Mascarpone, jajek, cukru i śmietany. Jedna z legend głosi, że deser powstał w XVII wieku za czasów panowania Cosimo III – władcy z Toskanii. Kolejnym znanym Włoskim deserem jest Panna Cotta, która pochodzi z północnych regionów. Nazwa oznacza gotowaną śmietankę. Ten niezwykły przysmak odkrył kucharz z Piemontu, który przypadkowo zostawił w garnuszku gotującą się śmietankę z cukrem. Mieszanka po czasie zgęstniała, a kiedy okazało się, że dobrze smakuje kucharz dodał do niej mus z malin i podzielił się przysmakiem z żoną. Oboje doskonalili przepis, dodając do niego żelatynę i wanilię. Wartym wspomnienia przysmakiem są znane z rejonów Sycylii – Cannolo. Deser zrobiony z chrupiącego ciasta ma kształt rurek nadzianych wyjątkowym kremem z ricotty z mleka owczego. Rurki Cannollo zostały wpisane na listę tradycyjnych włoskich produktów.

Francja

Znanym francuskim deserem, który został rozpowszechniony w Polsce są eklerki. Ekler to ciastko zrobione z parzonego ciasta przełożone smacznym kremem. Eklerka została stworzona w XIX we Francji, a jej nazwa to w oryginale “éclair“ co oznacza błyskawicę. Kolejnym bardzo znanym deserem, kojarzonym z Francją jest “crème brûlée”, choć o pochodzenie tego deseru spierają się jeszcze Hiszpania oraz Wielka Brytania. Nazwa deseru w dosłownym tłumaczeniu znaczy “przypalony krem”. Nazwa ma bezpośredni związek z historią powstania smakołyku. Pierwszy przepis pochodzi z 1691 roku. 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W celu świadczenia usług jak najlepszej jakości, korzystamy z Plików Cookies. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych. Więcej w pliku Polityka prywatności i Cookies.