Słodkie daty

W poprzednim tygodniu świętowaliśmy Tłusty Czwartek. Niektórzy czekają na to święto cały rok i uważają je za najpyszniejsze święto w roku. Postanowiliśmy się przyjrzeć innym słodkim świętom, które obchodzone są na całym świecie. Oto lista najciekawszych i najpyszniejszych.

5 stycznia — Dzień Bitej Śmietany

Święto obchodzone na cześć urodzin Aarona S. „Bunny” Lapina, który pod koniec lat 50. dwudziestego wieku wynalazł bitą śmietanę w sprayu. Warto w tym dniu urozmaicić swój deser tym dodatkiem.

27 stycznia — Dzień Ciasta Czekoladowego

Wśród nas, znajdziemy wielu fanów ciasta czekoladowego. Wiele osób nie przejdzie obok jego kawałka obojętnie. Ciasto czekoladowe, typowe dla kuchni amerykańskiej to Brownie. Pierwsze opublikowane przepisy na ten przysmak pochodzą z 1904 roku.

22 marca — Dzień Jedzenia Lodów na Kolację

Lody posiadają bardzo długą historię. Chińczycy spożywali lody już 5 tysięcy lat temu. Do Polski trafiły w czasach króla Augusta III, a zwyczaj formowania lodów w gałki pochodzi z czasów panowania francuskiego króla Ludwika XIV.

5 kwietnia — Dzień Karmelu

Karmel jest głównym składnikiem potraw, ale też naturalnym barwnikiem używanym przy produkcji napojów typu cola oraz ciemnego pieczywa, czekolad, lodów, dżemów i jogurtów. Karmel może być nazywany także cukrem palonym, a w przemyśle spożywczym oznacza się go przez symbol E150a.

16 czerwca — Dzień Krówki

Na skalę przemysłową krówki są obecnie produkowane w Polsce przez różne firmy, przez co należą do najbardziej popularnych gatunków polskich słodyczy. Za „ojca” tych cukierków uważa się Feliksa Pomorskiego. Produkowane przez niego cukierki na skalę przemysłową zawijane były w papier z rysunkiem krowy, co przyczyniło się do upowszechnienia się nazwy „krówka”.

7 lipca — Światowy Dzień Czekolady

Ten dzień został uznany za datę przywiezienia w XV wieku ziaren kakaowca do Europy przez Krzysztofa Kolumba. W kalendarzu znajdziemy jeszcze inne oficjalne święta związane z różnymi rodzajami czekolady. Dzień 7 lipca uważany jest za święto każdej czekolady, natomiast w Stanach Zjednoczonych mamy jeszcze święta czekolady mlecznej, gorzkiej i białej. Różne typy czekolad różnią się między sobą zawartością miazgi kakaowej. Gorzka czekolada posiada minimum 70 procent miazgi kakaowej, deserowa minimum 50 procent, natomiast mleczna to maksimum 50 procent zawartości kakao.

To według nas najsmaczniejsze święta w roku! Warto obchodzić te dni z naszymi zestawami słodyczy!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W celu świadczenia usług jak najlepszej jakości, korzystamy z Plików Cookies. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych. Więcej w pliku Polityka prywatności i Cookies.